Hogyan készül a francia krémes?

0 Comments

 

A krémes az egyik legkedveltebb hazai sütemény, amit sokan jóízűen fogyasztanak el. Már-már annyira beivódott a köztudatba a létezése, hogy hajlamosak lehetünk azt gondolni, a recept egy hazai “találmány”.

 

Francia krémes

 

Az igazság azonban az, hogy a francia krémes eredete homályba vész. Az viszont nem vitás, hogy a 19. századig főként az olaszok és a franciák körében volt ismert ez a mennyei desszert. Arrafelé csak millefoglie vagy millefeuille elnevezéssel illették, ami azt jelenti, hogy “ezernyi lap”. A név egyértelműen a krémes leveles tésztájára utal, ami hártyaszerűen darabokra bomlik. Ha boltban vásárolt leveles tésztából készítjük, akkor a lapokat a lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 C fokon aranybarnára sütjük.

 

Francia krémes recept

 

Miután a megsült lapok kihűltek az egyiket beletesszük egy magas falú edénybe. Ezt követően elkészítjük a francia krémes krémjét. Ehhez szétválasztunk 4 db tojást, a sárgájához öntünk 200 ml tejet és az egyveleghez adunk 74 g pudingport, 75 g kristálycukrot, végül pedig egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. 400 ml tejet közepes lángon felforralunk, majd ehhez hozzáöntjük a tojássárgás keveréket. Addig keverjük takaréklángon, amíg egy jól kenhető masszát kapunk belőle. A tojásfehérjét 75 g cukorral habosra keverjük, majd óvatosan a masszához adagoljuk. Végül rákenjük az edénybe helyezett lapra és ráhelyezzük a másikat. Ha a tetejére mázat is készítünk, akkor ahhoz egy fél mokkáskanál kakaóporra, 2,5 evőkanál tejre, 100 g porcukorra és 35 g vajra lesz szükségünk.