Különböző technológiák terjedése a lámpák terén

0 Comments

 

Energia takarékosság, tartósság, környezetvédelem, – alig van köztük összefüggés és látszólag nem is olyan fontosak.

 

Akkor, amikor fokozatosan búcsút mondunk az energiazabáló izzólámpáknak, különböző technológiák elterjedésének adunk tág teret. Ezek a technológiák egy dologban megegyeznek: nagy az energiahatékonyságuk és sokoldalúan alkalmazhatók. A különböző szükségleteknek megfelelően mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb LED-, energiatakarékos és halogén lámpát.

 

Különböző technológiák terjedése a lámpák terén

 

Energiatakarékos lámpák: 25 éves az energiatakarékos izzó

 

A beépített elektronikus előkapcsolóval ellátott energiatakarékos lámpa – amelyet kompakt fénycsőnek is neveznek – 2020-ben ünnepli a 35. születésnapját. Az OSRAM az 1985. évi Hannoveri Vásáron mutatta be ezt a saját fejlesztésű lámpatípust. A fogyasztók számára ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílt arra, hogy csak Németországban évente két milliárd Eurónak megfelelő áramot takarítsanak meg. A korai energiatakarékos lámpákat fojtótekercsekkel látták el, amely az áramfelvételt szabályozta. Alfred Wacker, az OSRAM munkatársa, akit az energiatakarékos lámpa atyjának is neveznek, először lekicsinyítette az előkapcsolót, majd beépítette a lámpába. Ennek a fényforrásnak a kifejlesztése forradalmi újításnak számít.

A hagyományos izzólámpákhoz képest a 80%-os energia megtakarítást egy olyan autó fogyasztásához lehet hasonlítani, amely tíz liter helyett csak két liter benzint fogyaszt. 1985 óta nem csak 25 év telt el, de az energiatakarékos lámpa hosszú utat tett meg a dizájn, a komfort érzet és a szín területén. Az első modell 20 cm hosszú volt. Ezzel szemben az OSRAM legkisebb típusa (Mini Bullet) már csak 8,4 cm hosszú és a búrájának átmérője mindössze 4,5 cm. Energiatakarékos lámpák több formában és színhőmérsékletben kaphatók, attól függően, hogy milyen célra kívánják alkalmazni azokat. Azok a technikai hiányosságok, amelyekkel nem egyszer megvádolják az energiatakarékos lámpákat, mára már nem igazak.

Meleg fény, gyors kapcsolási sebesség, dimmelhetőség

 

A hideg, vakító fény már a múlté: az OSRAM új fényszíne, a „Warm Comfort Light“, amelyet lámpákban alkalmaznak (OSRAM DULUX) 2.500 K színhőmérsékletű. Kellemesen meleg szín, hasonló az izzólámpa színéhez, ugyanakkor maximálisan energiatakarékos. Minden lakótérben, a háztartás minden területén és az iparban olyan helyeken, ahol kellemes belső környezetet kívánnak kialakítani, ezek a lámpák ideálisan használhatók. A relatíve hosszú felkapcsolási sebesség a modern energiatakarékos lámpákra már nem igaz: Az OSRAM szabadalmazott Quick Light technológiájának köszönhetően az OSRAM DULUX Intelligent és az OSRAM DULUX Superstar lámpák kétszer olyan gyorsan érik el teljes fényerejüket, mint a hagyományos típusok.

A fejlesztésben a következő lépést a digitálisan vezérelhető és a digitálisan fokozatmentesen dimmelhető lámpák jelentik, amelyekkel várhatóan nem csak sok energiát lehet megtakarítani, de a legmegfelelőbb beállítást is lehetővé teszik. Az OSRAM DULUX Intelligent Dim lámpákkal és a megfelelően dimmelt kompakt fénycsövekkel kiválóan helyettesíthetők a hagyományos izzólámpák. A modern rendszerekben a kompakt fénycsövek és a LED-ek vezérlése, dimmelése központi elektronikával, egy helyről vagy akár távirányítóval történhet. A legfejlettebb kompakt fénycsöves technológia mellett egyre több LED lámpa kerül forgalomba, amelyek problémamentesen helyettesíteni tudják a hagyományos villanykörtéket.

 

LED: extra hosszú élettartam és hatékonyság

Például a 60 wattos izzólámpa alternatív helyettesítője az új OSRAM Parathom Classic A 80 Warm White LED lámpa. Klasszikus lámpa formájú E2 foglalattal és a 800 lumen fényerősséghez a 60 wattos izzólámpa áramfelvételének csupán egy ötöde szükséges. Ezeknek a LED lámpáknak az átlagos élettartama kb. 25.000 óra. Azok számára, akiknek elegendő a 640 vagy a 200 lumen fényerősség, hasonló kivitelben kaphatók lámpák. Aki a 40 wattos Globe lámpáját szeretné lecserélni, az hamarosan az OSRAM Parathom CLASSIC G95 40 Warm White (meleg fehér) lámpájával teheti meg. Ez a lámpa 25.000 órán keresztül gondoskodik az 500 lumen erősségű fénykibocsátásról úgy, hogy a teljesítménye nem több, mint 10,5 watt.

LED izzó

A LED reflektorlámpák között is vannak újdonságok: az új, 25.000 óra élettartamú Parathom R50 spotlámpával akár 90%-kal több energiát is megtakaríthatunk, mint a hagyományos izzólámpa technológiával. A 25 wattos reflektor a három watt teljesítményű Parathom R50 25 nevű lámpával helyettesíthető. Az OSRAM Parathom R50 40 reflektor a 40 wattos spotlámpát helyettesíti, de csak hat wattot fogyaszt.

Az OSRAM Parathom lámpák és spotok méretei megegyeznek az elődök méreteivel, problémamentesen beilleszthetők a már meglevő rendszerekbe és világítótestekbe. E14 és E27 foglalattal kaphatók, meleg-fehér és nappalifény színekben kerülnek forgalomba és nem tartalmaznak higanyt.

 

Halogén alapú lookalike lámpák

 

Az izzólámpák az OSRAM halogén lámpákkal is helyettesíthetők. Példa erre a Halogen Eco, az úgynevezett „Lookalike“, amelyik úgy néz ki, mint egy izzólámpa, ugyanakkor 30 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt. Ugyanazzal a fény spektrummal rendelkezik, ugyanolyan minőségű fényt bocsát ki és ugyanazt a megszokott komfortérzetet biztosítja, mint a régi izzólámpa. Az átlagos élettartama kétszerese a klasszikus halogénlámpák élettartamának és minimális a hőfejlődése. A kiváló színvisszaadásnak köszönhetően ugyanazzal a fényspektrummal rendelkezik, mint egy hagyományos izzólámpa és az E14 valamint az E27 foglalatával a Halogen Eco teljeskörűen helyettesíti az izzólámpát.

Energiatakarékosság

Ezek a példák azt mutatják, hogy az energiatakarékosság eléréséhez és a megszokott komfortérzet megőrzéséhez többféle úton és számos megoldás révén el lehet jutni. A vevő különböző, folyamatos és tartós világítást biztosító, már bevált technológia közül választhat. A 25 év alatt az energiatakarékos lámpa nagy utat tett meg a dizájn, a komfortérzet és a színminőség biztosítása területén. Az első, 20 cm hosszú modelleket mára felváltották az OSRAM modern lámpái, amelyek közül a legkisebb (Mini Bullet) már csak 8,4 cm hosszú és átmérője sem több, mint 4,5 cm.